W przeciwieństwie do mleka w kartonie, roślinne produkty mleczne powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie dwie lub trzy doby. Podczas przechowywania mleko może się oddzielić (woda pozostaje na górze, a cięższe części mleka opadają na dno). Nie oznacza to, że mleko się zepsuje, tylko że będzie trzeba mieszać, aby odzyskać określoną konsystencję. Jest ono jednak dobre do jedzenia także w takim stanie
Produkty mleczne, a raczej napoje, stanowią coraz większy wybór popularnych produktów. Często zastępują one mleko i są coraz częściej wykorzystywane w kuchni. Jakie są formy mleka roślinnego? Soja, kokos, migdał… Czym dokładnie się to różni? Mleko roślinne jest podobne do zwykłego tylko z wyglądu. Jeśli jednak nie tolerujemy laktozy i jesteśmy weganinami, jest to niezbędna alternatywa dla mleka zwykłego. Roślinne produkty mleczne zyskują w dzisiejszych czasach ogromną popularność