Site Loader

Mleko roślinne ma wspólną nazwę i kolor wspólnych z mlekiem ssaków. Powstają one poprzez proste namoczenie i zmieszanie różnych produktów roślinnych, takich jak orzechy, nasiona i płatki zbożowe. Mleka roślinne często zyskują na popularności. Są one atrakcyjną i bardzo smaczną alternatywą dla mleka. Stosują je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy czy weganie, ale także coraz częściej “mięsożercy”.

Co to jest mleko roślinne?

Jeśli “mleko bezmleczne” nie jest mlekiem, to co nim dokładnie jest? Potocznie można je nazwać napojem, ekstraktem lub wywarem związanym z orzechami, zbożami, nasionami lub pestkami. Powstaje poprzez moczenie różnych produktów, a następnie ich mielenie. Podobieństwo w stylu, kolorze i, w głównej mierze, wykorzystanie napoju, który zdecydowano nazwać mlekiem. W dwóch etapach związanych z przygotowaniem mleka, w wodzie można stosować witaminy, minerały i związki prozdrowotne. Dzięki temu są one bezpieczniej trawione, a nasz organizm efektywniej je wykorzystuje. Mleko jest wytwarzane ze zdrowych produktów, a jego korzystne działanie na człowieka zostało udokumentowane badaniami technicznymi. Dzięki wysokiej strawności oraz doborowi wszystkich cennych składników nutraceutycznych i prozdrowotnych, regularne spożywanie mleka roślinnego skuteczniej wpływa na bieżące funkcjonowanie układu i ochronę przed chorobami.

Kto powinien pić mleko roślinne?

Prawie jedna trzecia populacji ma problemy z trawieniem laktozy, cukru mlecznego. Z wiekiem spada aktywność enzymu (popularnego enzymu trawiącego laktozę). Jednocześnie większość tego typu osób jest skłonna zrezygnować z przyjemności picia mleka, kawy z mlekiem, czy jedzenia potraw na bazie mleka. Dla tego typu osób z powodzeniem można wymyślić produkty mleczne na bazie roślin, które mogą być atrakcyjną i wartą uwagi alternatywą. Na mleko roślinne decydują się również osoby na dietach restrykcyjnych związanych z dolegliwościami trawiennymi oraz osoby na dietach wegetariańskich lub w pełni wegańskich.

Gdzie powinno się kupować mleka roślinne?

Różnorodne mleka roślinne dostępne są zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i wysyłkowych. Zaopatrując się w profesjonalne produkty mleczne, zwracajmy uwagę na ich strukturę, a zwłaszcza na ilość substancji słodzących, aromatów, a nawet konserwantów. Istotna może być zawartość orzechów, ziaren lub samych nasion. Dla przykładu mleko migdałowe, które zawiera tylko 2,5% orzechów nie jest wystarczająco dobre, aby je rozważać.

 

Renata